Výživné prílohy pre celú rodinu, z ktorých zaručene nepriberieš

Napriek trom deťom a pracovnej zaneprázdnenosti si vždy nájdem čas na varenie. Zdravá strava je neodmysliteľnou súčasťou životného štýlu celej mojej rodiny. Snažím sa variť zdravo, rýchlo a chutne z kvalitných základných potravín, ideálne z lokálneho zdroja. 

Dnes ti ponúkam tipy na výživné prílohy, na ktorých si pochutí celá rodina a ty nepriberieš. Ktorú z nich vyskúšaš ako prvú? 

 

Grilovaná zelenina 

Zdá sa ti nemožné, aby si celá rodina, vrátane detí, pochutila na grilovanej zelenine? Ver mi, je to možné. Deti jedia to, čo ich rodičia. Ak im pôjdeš príkladom a na začiatok im pripravíš obľúbenú zeleninu na grile, máš veľké šance na úspech. Na grilovanie je stvorená cuketa, baklažán, paprika, mrkva, kukurica, karfiol, brokolica či paradajky. Vhodná je aj grilovaná cvikla ako príloha. 

 

Zelenina použitá namiesto klasickej bielej ryže či olúpaných zemiakov je oveľa výživnejšia, obsahuje minimum kalórií a výborne zasýti. Určite ťa poteší správa, že si môžeš dať kľudne dupľu bez toho, aby si pribrala čo i len gram. 

Ešte dodám, že do kategórie hľuzovej zeleniny patria zemiaky. Ak ich chceš pripraviť zdravo, uvar alebo ugriluj ich so šupkou, pretože práve v šupke a tesne pod ňou je najviac výživných látok. Namiesto našich zemiakov môžeš na spestrenie jedálnička využiť aj sladké zemiaky, známe ako batáty. 

 

Zdravé obilniny a pseudoobilniny 

Ako príloha k mäsu sa hodia aj celozrnné obilniny a pseudoobilniny. Samozrejme, v porovnaní so zeleninou obsahujú viac kalórií, ale sú aj zdrojom komplexných sacharidov, bielkovín, vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny. 

Miluješ ryžu? Nemusíš sa jej vzdávať úplne. Bielu ryžu nahraď hnedou, teda pololúpanou. Okrem ryže môžeš ako prílohu použiť aj ďalšie obilniny a pseudoobilniny. Ide napríklad o pšeno, pohánku, celozrnný kuskus a bulgur, amarant, quinou či jačmenné krúpy. 

Všetky sú vhodné aj ako súčasť diétneho jedálnička. Dôležité je započítať ich do denného energetického príjmu a zdravo ich pripraviť. Tie s vyšším obsahom sacharidov konzumuj hlavne na obed alebo pred cvičením, pretože pri diéte je vhodné s pribúdajúcim časom množstvo sacharidov znižovať. 

 

Tabu nemusia byť ani cestoviny 

Zdravá strava môže zahŕňať aj cestoviny. Nie však hocijaké. Dôležité je vybrať si správne. Preferuj celozrnné cestoviny, napríklad zo špaldy. 

Skvelou voľbou sú strukovinové cestoviny, teda cestoviny vyrobené z cícera, červenej šošovice či fazule, ktoré sú aj výborným zdrojom bielkovín. Diétne šaláty sú vynikajúce práve so strukovinovými cestovinami, pretože výborne zasýtia a bielkoviny sú kľúčové pre budovanie svalovej hmoty. Veď čím viac svalov máš, tým viac tuku spáliš, a to aj vtedy, keď práve vylihuješ na gauči.