Olivový olej a jeho účinky pre zdravie

“olivovy-olej”

Ak by som mala vymenovať, čo nesmie chýbať v mojej kuchyni, tak medzi potravinami je topkou extra panenský olivový olej lisovaný za studena. Používam ho najmä pri príprave jedál v studenej kuchyni, pretože má božskú chuť a je nabitý výživnými látkami, ako napríklad prospešnými nenasýtenými mastnými kyselinami, vitamínmi E a K a pestrou paletou antioxidantov. 

Môžeš ho použiť aj na tepelnú úpravu, pretože jeho bod dymivosti je okolo 200 stupňov Celzia. Kvalitnejšie extra virgin olivové oleje lisované za studena ho majú ešte vyšší, až do 240 stupňov Celzia. To znamená, že olej sa prepaľuje až pri uvedených teplotách, resp. až vtedy v ňom vznikajú karcinogénne látky. 

Odporúčam ti ho na dochucovanie rôznych pokrmov, šalátov či prípravu dresingov. Alebo ním pokvapkaj zeleninu, ktorú sa chystáš grilovať. Pridaj ho do doma pečeného chleba. Ja osobne si do olivového oleja namáčam kúsky celozrnného kváskového pečiva. Vlastne predstavuje pre mňa alternatívu živočíšneho masla.  

 

 

Olivový olej a zdravie

Olivový olej je neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne, ktorá patrí medzi najzdravšie na svete. Ľudia v oblasti Stredomoria sa dožívajú vysokého veku v plnom zdraví a vitalite vďaka vysokému zastúpeniu rastlinných potravín v jedálničku (zelenina, ovocie, orechy, semená, celé zrná, strukoviny…). Medzi nimi, samozrejme, nechýba olivový olej. Aké má účinky? 

Olivový olej je zdrojom protizápalových mononenasýtených mastných kyselín. Vďaka tomu je pokladom pre zdravie srdca a mozgu. V olivovom oleji sú zastúpené aj polyfenoly. Tie sa spájajú s protirakovinovým pôsobením a podporou imunitného systému. Vedecké štúdie naznačujú, že má obrovský potenciál bojovať proti úzkosti a depresii. 

Počula si už niekedy slovo sekoiridoidy? Ide o antioxidanty aktivizujúce gény bojujúce proti starnutiu a eliminujú oxidačný stres. Tak už vieš, prečo je olivový olej označovaný za elixír mladosti. 

Ak sa chceš vyhnúť prejedaniu a chuti na sladké, je vhodné obmedziť v jedálničku rafinované potraviny s vysokým obsahom cukru a bielej múky a do jedálnička zaradiť tento vzácny produkt z olív.

Chceš čerpať čo najviac benefitov z olivového oleja? V prvom rade investuj do kvality a denne si dopraj v rámci zdravého, pestrého a vyváženého jedálnička 1 až 4 polievkové lyžice. 

 

Olivový olej na pleť 

Olivový olej patrí do zdravého jedálnička, ale s pokojom ho môžeš pridať aj do doma vyrobených masiek na tvár či vlasy. Ja osobne však preferujem kvôli efektívnosti i účinnosti kozmetiku z olív. Jednou z nich je značka Mea Natura pochádzajúca z Kréty. Tam rastú jedny z najkvalitnejších olív na svete. Olivové šampóny, kondicionéry, krémy na tvár, olivové sprchové gély a telové mlieka sú výnimočné tým, že obsahujú 88 až 96 percent organických surovín. 

Hýčkaj svoje telo, ono ti to mnohonásobne vráti v podobe pevného zdravia a krásy.